Backups kunnen je laatste redmiddel zijn
De risico's die je loopt
Als WordPress-specialist weet ik als geen ander hoe kwetsbaar websites kunnen zijn.
Voor zelfstandigen is hun WordPress-website vaak meer dan alleen een digitaal visitekaartje – het is hun verkoopkanaal, portfolio, communicatieplatform en soms zelfs de complete basis van hun onderneming.
Eén technische storing, hackpoging of een simpele menselijke fout kan je volledige online aanwezigheid in gevaar brengen. Stel je voor: Je website valt plotseling uit, alle inhoud verdwijnt, of erger nog, je site wordt overgenomen door kwaadwillenden. Voor een zelfstandige kan zoiets rampzalig zijn – je verkoopkanaal valt weg, potentiële klanten kunnen je niet meer vinden en je investering in de inhoud en zichtbaarheid van je website gaat verloren.
WordPress is een populair doelwit
WordPress-websites zijn bijzonder kwetsbaar. Als populair platform zijn ze voortdurend doelwit van geautomatiseerde aanvallen. Criminelen scannen continu websites op zwakheden, of het nu gaat om verouderde plugins, thema's of WordPress-core versies. Een enkele niet opgeloste kwetsbaarheid kan genoeg zijn om je volledige website over te nemen. Maak niet de fout om te denken dat je geen risico loopt, omdat je een kleine website hebt waar toch niets te halen valt.
Verzekeringen en aansprakelijkheid vormen een vaak onderschat risico. Als je werkt met klantgegevens of transacties, ben je wettelijk verplicht zorgvuldig met data om te gaan. Een datalek of verlies van klantinformatie kan niet alleen je reputatie schaden, maar ook juridische consequenties hebben.
Natuurlijke rampen en technische storingen zijn evenmin denkbeeldig. Servercrashes, stroomstoringen, hardware falen – ze kunnen op elk moment toeslaan. Een goede offsite backup is je garantie dat je binnen korte tijd weer operationeel kunt zijn.
Bescherm je investering
Updates zijn eigenlijk heel dubbel. Aan de ene kant zijn ze cruciaal voor de veiligheid en aan de andere kant kunnen ze onverwachte compatibiliteitsproblemen veroorzaken. Zonder professionele backup en support loop je het risico dat een verkeerde update je website compleet ontwricht. Een verkeerd bijgewerkte plugin kan functionaliteit breken, je eventuele maatwerkcode beschadigen, of zelfs je hele website onbereikbaar maken.
Content is tegenwoordig goud waard. Blogs, artikelen, video's, afbeeldingen – al je moeizaam gecreëerde inhoud kan in één klap verdwijnen. Een backup bewaart niet alleen je bestanden, maar ook je merkidentiteit en opgebouwde online zichtbaarheid.
Zelfstandigen hebben vaak niet de technische kennis of tijd, om handmatig complexe backup-processen in te richten. Bovendien volstaat een simpele kopie op dezelfde server als waar de website op draait niet – je hebt een zogenaamde offsite backup nodig. Een backup op een veilige opslaglocatie.
De voordelen van WordPress backups zijn:
1. Volledige bescherming: Geautomatiseerde, frequente backups van je complete website-infrastructuur
2. Snel herstel mogelijk: Binnen minuten je website terugzetten na een calamiteit
3. Veilige opslag: Een backuplocatie buiten je hosting met geavanceerde encryptie
4. Compliance-ondersteuning: Voldoen aan wettelijke verplichtingen rondom dataopslag en -bescherming
5. Ondersteuning: Deskundige hulp bij complexe herstelprocessen, zonder dat jij technische kennis nodig hebt
Een offsite WordPress backup is niet langer een luxe, maar een absolute noodzaak voor elke serieuze zelfstandige ondernemer.
Backups
-
Geef hackers geen kans
-
Gebruikersgegevens zijn veilig
-
Bescherm je investering
-
Na calamiteit snel weer online
Backups zijn je verzekering tegen alles wat er kan gebeuren. Met backups kom je nooit voor verrassingen te staan.
Vraag en antwoord over backups
Het korte antwoord: Sommige wel maar meestal niet. Budget hosters doen het vrijwel nooit en als het al kan dan moet je het zelf handmatig opstarten. Vaak moet je extra betalen voor het maken en terugzetten van backups.
Maar ook al maken ze wel backups dan betekent dat niet dat je optimaal beschermd bent. Ook bij hen kan er een calamiteit zijn waardoor de backups niet gemaakt zijn, verdwijnen of corrupt raken. Het veiligste ben je als je backups op een veilige plaats parkeert. WP Mentor bewaart backups op Amazon servers in Frankfurt. Veilig op afstand, maar wel binnen de EEG. Je kunt altijd zelf -binnen je eigen WordPress- deze backups terughalen.
Standaard wordt er iedere week een backup van de database gemaakt en iedere 2 weken worden ook de bestanden in de backup meegenomen. De bewaartijd is standaard 8 weken, maar op verzoek kan de frequentie en bewaartijd zonder meerkosten worden aangepast.
Het terugzetten van een backup is normaal gesproken niet het eerste wat gedaan wordt. Als er bijvoorbeeld na het updaten een probleem is ontstaan, dan zoeken we dat uit en lossen het op. Een backup terugzetten is vrijwel altijd een laatste redmiddel.
Vanzelfsprekend help ik!